středa 1. srpna 2007

'Minimal' goes folk


Je nesmírně zajímavé sledovat, s jakou až neuvěřitelnou pravidelností a spolehlivostí fungují trendy. Mají se samotnou hudbou málo společného, ale přesto jí na druhé straně neobyčejně ovlivňují. A v době internetových fór, blogů a magů si za ně můžeme už tak trochu my všichni. Nemusíme čekat na to, až nám ten a ten časopis odhalí, jaká že hudební móda se to bude letos léto nosit, vzestup a pád těchto pomíjívých sezónních záležitostí si okomentujeme sami.
Když se slovo 'minimal' začalo poprvé skloňovat v souvislosti s nadcházejícím velkým trendem, snažil jsem se už tenkrát přemýšlet o tom, jak bude vypadat jeho úpadek a co ho způsobí. Nedokázal jsem si tak úplně představit, jaký motiv nebo jaký hudební posun by musel nastat, aby se z tak veskrze komerčnímu publiku neprostupného muzikálního směru stalo něco, co bude natolik hloupé, aby dokázalo konvenovat prakticky komukoli. V létě 2007 už můžeme říct, že výsledek máme před sebou a předem určit jeho podobu by nedokázal asi nikdo.
Jen šílence, jakým zřejmě dj a producent Samim je, by totiž napadlo spojit aktuální, lehce housovatý, pseudo-minimal beat se zvuky kolumbijské harmoniky a skřeku opic. Ten stejný Samim, který se začátkem roku zapsal do podvědomí remixem skladby Piera Bucciho 'Hay Consuelo'. Skladby 'Heater', která zní jako vytažená zprostřed jihoamerické veselice, se ujal velký a uznávaný label 'Get Physical', který si sice tímto releasem velmi pravděpodobně šikovně finančně pomůže, po hudební stránce však, dá se říci, startuje dekadenci dalšího rozšířeného směru.
'Heater' má už teď ty nejlepší předpoklady stát se letošním letním megahitem: už teď jej hrají všichni od lokálních djs, po stars jako Sven Väth nebo Claude VonStroke (který se vzhledem ke svým vlastním sklonům pro úchylně znející skladby ujal jednoho z remixů). Skladba se má objevit hned na několika anoncovaných mix kompilacích, mimojiné snad také na 6. pokračování série 'In Search Of Sunrise' dje Tiësta. Výpočty si udělejte sami. Ohlasy jsou silně rozporuplné, od pobavených, po absolutně znechucené. Máme tu zkrátka něco, co ovlivní a zacloumá vnímáním celé elektronicko-taneční komunity.

A jak že ten 'zázrak' vlastní zní? Z tohoto videa byste si měli udělat dobrý obrázek.

Samimův aktuální set, který obsahuje hned dvě verze skladby 'Heater' můžete sosat zde a pokud byste potřebovali playlist (k mání i v pěkném grafickém znázornění) nebo se zkrátka chtěli pokochat producentovým blogem, zajděte sem.

4 komentáře:

Sq4Raa řekl(a)...

Já se teda zařadím mezi ty znechucené, ta harmonika je děsivá :-)

Anonymní řekl(a)...

Tak napoprvý sem si říkal wtf?, ale tak napodruhý, napotřetí už mi to připadá jako celkem vtipná produkce, ale doufam, že se to nestane nějakym módnim prvkem teďka :)

A ono celkově karibsky laděný produkce zase tak zle nezněj, např. Habersham s Kazellem a jejich "One Thing" je naprosto suprová věc, ikdyž tam je to spíš šmrnclý reggaem a hlavně je to bez harmoniky :)

paulandrews řekl(a)...

Podobný trend jsem nezaznamenal, možná kromě podobných úchyláren od VonStrokea typu 'Chimps' nebo takových těch 'tracků z džungle' jako Solomun - Jungle River Cruise (výborná věc mimochodem). Tohohle Habershama asi neznám, mrknu na to.

paulandrews řekl(a)...

Ten Habersham zní hooodně jako spousta dubstepu; akorát nemá úplně ten správnej rytmus, i když aspoň breakový to je. V obojím je holt reggae :)