sobota 5. ledna 2008

Top 20 Tracks Of 2007 (5 - 1)

05. Âme - Fiori [Ostgut Tonträger]




















Spojením zdánlivě nesourodého často vznikají ty nejlepší věci a podobně tomu je v případě kolaborace neměckého státního baletu v Berlíně a techno labelu Ostgut Tonträger. Svoji interpretaci baletní elektronické taneční hudby předvedli na cd kompilaci např. Luciano nebo Âme a právě 17ti-minutová skladba 'Fiori' od druhých jmenovaných zaznamenala takový úspěch, že nakonec v druhé polovině roku vyšla i jako samostatný vinyl s přibaleným club editem pro snadnější zařazení do případného dj setu. Nepravidelný rytmus + epická kompozice + pomaličká postupná gradace = moderní symfonie jak se patří.

Listen/Download: Ame - Fiori



04. Matthew Dear - Don & Sherri [Ghostly International]




















Byl to jeho rok. Matthew Dear loni bodoval snad pod všemi svými pseudonymy: pod techno nickem Audion vydal několik tanečních lomcováků, jako minimalistický False se pochlubil albem na M_nusu a konečně pod svým vlastním jménem dokázal vydat cd s názvem 'Asa Breed', které stejnou měrou oslovilo milovníky kvalitního popu a elektronické nadšence. Nezaměnitelně ležérním tónem Dear poutavě vyprávěl své příběhy ze života a tak jakoby mimochodem to dokázal udělat pomocí chytlavých popěvků, které vám pak dny až týdny vězely v hlavě.

Watch/Listen: Matthew Dear - Don & Sherri



03. Kabale Und Liebe & Daniel Sanchez - Mumbling Yeah [Arearemote]




















Soulová minimalistická extáze.

Listen: Kabale Und Liebe - Mumbling Yeah



02. Solomun & Stimming - Eiszauber [Diynamic]




















Druhý singl labelu Diynamic v mojí soukromé top 20, a tentokrát pro změnu téměř na úplném vrcholu. Nedokážu si totiž představit dokonalejší provedení tzv. orchestrálního minimalu (o kterém už byla řeč) než jak se to podařilo dvojici Solomun a Stimming v tracku 'Eiszauber'. Jazzový rytmus ve spojení s tech-houseovým podkladem je tu v naprosté symbióze a když dojde na smyčcovou gradaci v breakdownu, je těžké se ubránit euforii. Pokud i po poslechu téhle skladby bude někdo tvrdit, že 'minimal' nemůže bý emotivní (a zároveň taneční!), nechci ho vůbec znát.

Listen: Solomun & Stimming - Eiszauber



01. Burial - Archangel [Hyperdub]


















Navýsost originální a nadpozemské. Androgynní vokály, neustále kolísající mezi mužskou a ženskou polohou volající 'Holding you, Kissing you...Tell me I belong' nás nechávají na pochybách, jestli se jedná o prosby padlého anděla nebo osamělé zlomené duše toužící dostat se do nebe, zážitek je to ale fascinující a nemající obdoby. Burial vytvořil jakýsi nový, temný druh r'n'b; soul, který zní jako z roku 2050, ale zároveň připomíná zapomenuté plápolající světélko ve starém zrezivělém hangáru, kdysi dějišti undergroundových raveů. Poetika 21. století.

Listen: Burial - Archangel

Žádné komentáře: