pátek 4. ledna 2008

Top 20 Tracks Of 2007 (10 - 6)

10. Siobhan Donaghy - Don't Give Up (Carl Craig Dub) [Parlophone]




















Co by to bylo za chart bez Carla Craiga. Co remix, to tradičně perla a vybírat ten nejlepší je často jenom záležitost osobní preference. Faze Action, LCD Soundsystem, Tony Allen, Junior Boys - ti všichni byli v loňském roce poctěni přítomností živoucího klasika z Detroitu na jejich singlu a všechny tyto remixy by si taky zasloužily být zmíněny. Verze, kterou Craig složil pro ex-Sugababe girl Siobhan Donaghy mi přirostla k srdci asi nejvíc. Dub mix obsahuje vše podstatné: typické Craigovy kvílivé synthy, stupňované napětí a to nejlepší z originálního vokálu - jen jeho bezeslovné staccato poskakování nad pevnými beaty.


09. Dusty Kid - Kore [Boxer]




















Dusty Kid je další ze jmen, které můžou rok 2007 považovat za svůj (zdařilý) průlom. Tomuto mladému italovi se to navíc podařilo dokázat i pomocí neobvyklé všestrannosti - snad každé z jeho EPček mělo naprosto odlišný zvuk a nějaké spojující prvky mezi nimi se hledají marně. 'Kore' se vyznačuje silně heavy basovkou, kterou by mohla závidět leckterá dubstepová produkce, a jednoduchou ale nesmírně efektivní melodií tak trochu obšlehnutou z některého z nu-tranceových hitů Stephana Bodzina. Na rok 2008 chystá Dusty Kid album a už se dopředu mluví o tom, jak že je prý úžasné a různorodé. Watch Out.

Listen: Dusty Kid - Kore


08. Minilogue - Inca [Wir]




















Jen málo tracků mě na party dostalo tak jako 'Inca'. Když tohle loni pustil Nick Warren v Roxy jako poslední skladbu, doslova jsem zíral s otevřenou pusou, co že to ten proggy veterán vyvádí. Jednak jsem od něj techno nečekal (natož nakonec) a za druhé mě i samotná 'Inca' na velkém soundsystému mírně šokovala. Zněla totiž ještě mnohem líp než doma. Dlouhá, temná, acidově-minimalistická jízda vrcholící breakdowny, které jako by si žily svým vlastním životem, je nezapomenutelný zážitek.

Listen: Minilogue - Inca


07. Slam - Azure [Soma Quality]




















Pokud se dá vůbec někdy mluvit o nu-tranceu, pak v případě 'Azure' tenhle termín můžeme použít naprosto s čistým svědomím. Nosná melodie je založená na delikátních harmonických změnách, které vytvářejí jedinečnou melancholickou atmosféru. Track jako kdyby vůbec nepatřil do minulého roku, tohle je nadčasová hudba, která bude stejně 'silná' za deset let jako je dnes.

Watch/Listen: Slam - Azure


06. Daniel Mehlhart - Kamasutra [Karmarouge]




















Další důkaz toho, že nejrůznější živé nástroje, ať už všelijaké trubky, lesní rohy, bubínky, piano, smyčce a bůhvícoještě přišly loni do módy. 'Kamasutra' je od začátku do konce hravá a sexy, nezapomíná na orientální nádech a zvážní jenom na chvíli v takřka plně emotivním breakdownu. Všechna ta zvuková cingrlátka, velký smysl pro detail a celková jedinečná kompozice z 'Kamasutry' dělají jeden z highlightů loňska, který si u mě pravděpodobně vyslouží titul 'nejroztomilejší skladba 2007'.

Listen: Daniel Mehlhart - Kamasutra



...příště finální top 5!

Žádné komentáře: