čtvrtek 3. ledna 2008

Top 20 Tracks Of 2007 (15 - 11)

15. Chymera - Arabesque [Tishomingo]




















Vypadá jako něco mezi ukrajincem a Ferry Corstenem, jmenuje se Brendan Gregoriy, je Ir, loňský rok strávil v podstatě jako bezdomovec a stihnul u toho vydat téměř desítku singlů. 'Arabesque' je jemňounké melodické techno s trancovou příchutí a jedno z těch, které se neobjevují každý den. Tlumená euforie jak má být.

Listen: Chymera - Arabesque


14. Roland Appel - Dark Soldier [Sonar Kollektiv]



















Těžko popisovat track, který se zčistajasna vynořil v půlce roku a získal obdiv jak na taneční scéně, tak v nejrůznějších indie kruzích. Baladické sborové popěvky, sugestivní smyčce, hravý klavír, to všechno doplněné decentním beatem a basovkou. Nádherně pochmurné. Je to ještě vůbec house, techno? Co to vlastně je?

Listen: Roland Appel - Dark Soldier


13. Supermayer - The Art Of Letting Go (Ewan's The Art Of Getting Low Dub) [Kompakt]




















Kolik kritiky se sneslo na hlavu samozvaných supermanů Michaela Mayera a Superpitchera, když po rocích remixové spolupráce vydali své debutové album 'Save The World'! Jednou ze skladeb, která to odnesla nejvíce, byla úvodní 'Art Of Letting Go', téměř čistý pop balancující na hranici dobrého vkusu a parodie. I když i tahle albovka patřila mezi moje oblíbence, přikvačil ale vzápětí mocný Ewan Pearson a svým magickým dotekem skladbu umocnil na druhou a udělal z ní božsky úchylný tech-house s takřka vánočími rolničkami. A ani k tomu nepotřoboval harmoniku.

Listen: Supermayer - The Art Of Letting Go (Ewan's The Art Of Getting Low Dub)


12. Apparat - Arcadia [Shitkatapult]




















Sascha Ring (spolu s parťačkou Ellen Allien) loni konečně zavítal k nám do Čech a také vydal perfektní album s názvem 'Walls'. Rozmáchnul se na něm tolik, že se odhodlal i ke zpěvu a s falsetem ne nepodobným legendárnímu Thomu Yorkovi z Radiohead komplet odkňoural skladbu s názvem 'Arcadia'. Výsledek je elektronická balada té nejvyšší kvality, která si našla cestu na závěr několika špičkových kompilací (Fabric, At The Controls). Přebila nakonec i mého původního favorita: 'Fractales'.

Listen: Apparat - Arcadia


11. Somfay - Fricative White (From A Whisper To A Scream) [Archipel]






















První z eposů téhle chart, a hned ten nejdelší: nestačí jen dlouhý název, stopáž se tu rovná času 27:47. Pomalu gradující ambientní techno je společně s albem od The Field tím nejupliftovějším, co rok 2007 mohl nabídnout. Tohle je hudba z míst, kam bychom se každý v představách chtěli dostat, ale naše smrtelná schránka nám v tom brání. Stačí jen na půl hodinky zavřít oči a nechat se tou pohádkou unášet. 100% neusnete.

Listen: Somfay - Fricative White (From A Whisper To A Scream)

Žádné komentáře: