sobota 16. února 2008

Fredo Viola


Na nejlepší věci člověk obvykle přijde náhodou, a podobně tomu bylo v tomhle případě. Mezi novými vinyly v sekci house na juno.co.uk byl totiž jako poslední jakýsi track s názvem 'The Sad Song' od Freda Violy. Už podle názvu mi něco říkalo (mimochodem, zkušeností si skutečně lze vypěstovat schopnost poznat, jak zhruba bude track znít už jenom podle jména autora, názvu skladby, labelu nebo i země původu), že tohle nebude jen tak - a taky že ne. K houseu to skutečně mělo daleko, ale minutu a půl dlouhá ukázka, tvořená téměř výhradně z vokálů, které kreslily úžasně melancholické melodie, mě dokonale uzemnila. A přesně kvůli takovým chvílím říkám všem, kteří chtějí na nejrůznějších fórech poradit od ostatních, co mají poslouchat, když se jim líbí to a to, aby šli ať už na beatport, juno nebo kterýkoliv jiný server s hudbou a poslouchali a poslouchali - nejlépe to, o čem by neřekli, že se jim někdy bude líbit. Ta odměna, když vás mezi tou hromadou průměrnosti praští přes uši něco skutečně výjimečného, se ničím nedá vyvážit.

The Sad Song je v podstatě pop; sice možná maličko nezvyklý, ale o to hezčí. Viola používá svůj hlas jako jediný hlavní instrument - decentní elektronika sice song doplňuje, ale hraje spíše doprovodnou roli. Tesklivé zpívání místy ani nezní jako angličtina a spíše připomíná nějaký smyšlený jazyk, který Viola vynalezl (tady se nabízí srovnání se Sigur Rós). Jestli existuje nějaká píseň, kterou bych si pouštěl každé ráno při východu slunce, byla by to tahle.
Co je zajímavé, k 'The Sad Song' vychází i duo tanečních remixů od Rolanda Appela a Prinze Thomase, což pravděpodobně způsobí, že k tomuhle neobvyklému indie interpretovi si najde cestu i podstatná část EDM komunity.

'The Sad Song' má dokonce i oficiální video. Je jednoduché, ale naprosto dostačující a dobře doplňující atmosféru tracku.

3 komentáře:

Sq4Raa řekl(a)...

Úplně mimo, ale..Koupil jsem si v pátek nový vydání Maximu a v recenzích vidím Burial - Untrue. To jsem nevěděl, že je to v tak širokým povědomí...

paulandrews řekl(a)...

Tak Maxim jsem si delší dobu nekoupil, ale vim, že kulturu jim tam dělá člověk s docela dobrym vkusem a poměrně přehledem. Každopádně Untrue dalece překročilo hranice EDM a kdo maličko sleduje takové ty indie kruhy, tak tohle mu nemohlo ujít... i tak mě to ale dost překvapuje! :)

Sq4Raa řekl(a)...

Jj, je pravda, že elektroniku a vůbec hudbu tam maj zmáklou. Minule sice napsali, že Burian roztočí desky, ale to jim odpouštím :-). Ale máš pravdu, Untrue bylo/je všude.